5Ritmes en de Taal van het Zenuwstelsel.

Heb je behoefte aan verdieping in je dans????

Dit is een actieve Dans-workshop. De nadruk ligt op bewegen en ervaren.  Vrije beweging en ervaringsgerichte oefeningen worden afgewisseld met theoretische kennis, waarbij je de werking van het autonome zenuwstelsel aan den lijve kunt ervaren. Je krijgt een hoop nieuwe inzichten, oefeningen en tools die je kunt integreren in je leven.

Beweging is voor mij altijd een vertrouwde taal geweest, een manier om contact te maken met mezelf en de wereld om me heen. Daarnaast heeft beweging ook nieuwe vragen opgeroepen en heeft me aangezet tot het willen begrijpen van mezelf en de dynamische, complexe en rijke relatie tussen lichaam en geest.

Deze passie is de motivatie achter mijn zoektocht als mens, danser, lerares en therapeut. Om mijn ervaringen in de dans te verdiepen en mijn kennis van lichaamsbewustzijn verder uit te breiden, volgde ik allerlei aanverwante opleidingen.  Sinds ik in contact kwam met de Polyvagaal theorie vallen er heel veel puzzelstukjes op hun plek.

De poly >>> wat???

De Polyvagaal theorie is een eenvoudig model om de relatie tussen lichaam, geest en emotie te begrijpen.  De rondlegger is Stephen Porges (USA).De inzichten van deze theorie worden ook wel de wetenschap van de veiligheid genoemd. Veiligheid  is de basis. De basis om je goed te voelen (op emotioneel, fysiek en mentaal vlak). Onze gedragingen zijn veelal niet het gevolg van een verstandelijke keuze die door het brein wordt gemaakt. Het zijn autonome energiestromen die zich in patronen bewegen met het doel een evenwicht te vinden tussen verbinding en bescherming. Je hebt veiligheid nodig om verbinding te kunnen maken met jezelf en met de mensen om je heen.

Het autonoom zenuwstelsel is het fundament waarop onze ervaringen van het leven rust. De manier waarop we ons door de wereld bewegen (er toenadering toe zoeken, ons afwenden, verbindingen met anderen aangaan of ons isoleren) wordt aangetuurd door het autonome zenuwstelsel.

Je zenuwstelsel wordt gevormd door gebeurtenissen en leert op basis van gebruik.  Je traint het de hele dag, bij elke handeling, gedachten, activiteit, …… onbewust. En als we ons hiervan bewust worden … kunnen we ervaringen in het heden doelbewust inzetten om het de veerkracht in het zenuwstelsel te herstellen.

De 5Ritmes en de basis kennis van de Polyvagaal theorie zijn een prachtige combinatie. Het is een fundamentele benadering die een diepgaand inzicht geeft op gevoelens, gedachten en gedragspatronen en zijn wij in staat om op een andere manier en meer genuanceerde manier om te gaan met onszelf en anderen. De nieuwe inzichten maken het voor mij mogelijk om meer compassie voor mezelf en anderen te hebben.

Ik kijk er naar uit om vanuit het oogpunt van het autonome zenuwstelsel mijn inzichten te delen en samen te ontdekken, te experimenteren, om krachtiger de uitdagingen aan te gaan die bij het leven horen.

In 2022 zal ik een jaargroep organiseren met hetzelfde thema. Voorwaarde voor deelname zal o.a. zijn de deelname aan deze tweedaagse workshop. Meer informatie over de jaargroep (start in maart 2022) volgt.

Het allermooiste aan leren, in al zijn vormen, is de mogelijkheid om ons zenuwstelsel tot bondgenoot te maken, in plaats van onze vijand. William James

Lees verder

N.B. Inschrijven/reserveren is nodig voor deze 'life'-workshop; je hoeft nog niets te betalen. Als het dan doorgaat ontvang je een factuur en alle verdere informatie.

Voor wie
Vaste groep. Je kunt alleen inschrijven voor de twee dagen van een serie.
Ervaring in de 5Ritmes of andere conscious dance-vormen is nodig.

Wanneer  
Serie A:  12 juni - 28 augustus 2021
Serie B:  11 sept - 9 okt 2021
Serie C:  15/16  jan  2022 (weekend dus)

Tijd: 11.00 tot 17.00 uur

Waar:
Serie A:  Studio 3 Utrecht
Serie B en C: Vrije School, Driebergen-Rijsenburg

Reserveren:
Serie A
: Geen plekken meer beschikbaar.

Reservering Serie B
Serie B: via de button kun je inschrijven/reserveren en het bedrag aangeven.

Reservering Serie C

Serie C: via de button kun je inschrijven/reserveren en het bedrag aangeven.

Kosten voor de serie van 2 dagen:
€ 140,--  |  € 165,--  |  € 190,--
Bij je reservering kun je zelf het bedrag kiezen.