Wat zijn de 5Ritmes!

"I would love to live like a river flows, carried by the surprise of its own unfolding.” John O’Donohue

De 5Ritmes® - Flowing Staccato Chaos Lyrisch Stilte - zijn bevindingen van Zijn. Ze geven een richting aan voor waar we heen willen, op alle niveaus van bewustzijn - innerlijk en uiterlijk, vooruit en achteruit, fysiek, emotioneel en intellectueel. Ze zijn markeringen op de weg naar wie je was, wie je bent, wie je wordt:  een kwetsbaar, gepassioneerd, instinctief zelf. Om te worden die je altijd al bent.

Vloeiend: ronde bewegingen, stromend, ontvangend. Je voeten, bewegend op de grond, vormen de ingang. Dit ritme nodigt uit tot ‘zijn’, beginnen, oriënteren en je natuurlijke flexibiliteit terugvinden. Het helpt je te gronden, bij jezelf te komen, te voelen wat je lichaam nodig heeft, je eigen tempo te vinden en van daaruit te reageren op de wereld om je heen. Het is het fundament van alle ritmes. Element: aarde.

Staccato: hoekig, ritmisch, uitgaande bewegingen. Dit ritme leeft in je heupen. Staccato helpt je articuleren, differentiëren en communiceren. Het biedt de mogelijkheid om de zuiverheid van je hart, je liefde, vorm te geven, je passie te delen, grenzen te stellen, wensen te uiten en jezelf en anderen te ondersteunen. Het is de mannelijke energie in de ritmes. Element: vuur.

 

Chaos: de bewegingen zijn intensief, pulserend, heen en weer gaand en onvoorspelbaar. Vanuit voeten en heupen bevrijdt je de ruggengraat en worden linker en rechter hersenhelft verbonden. Het ontvankelijke van vloeiend en de kracht van staccato komen samen. We geven ons over aan de impuls die hierdoor ontstaat. Chaos is de energie die verandering teweeg brengt. Als we vaststaande ideeën loslaten vinden we creatieve en intuïtieve antwoorden. Element: water.

Lyrisch: simpele bewegingen, herhalend, natuurlijk en fris. Het integreert de vorige ritmes. Lyrisch bevrijdt de dans in het borstgebied, nodigt adem en armen uit en laat je levensenergie vrij stormen. Deze poëtische, expressieve, bezielde, enthousiaste of tedere dans verbindt je met alles wat je kunt zijn. Element: lucht.

Stilte: vertragen en verstillen. Dansen door de ritmes heen creëert harmonie tussen lichaam, geest en emoties. Waar alles samenkomt en er mag zijn, ontstaat een ontspannen, vitale aanwezigheid en een natuurlijk rustpunt. Je komt tot jezelf en kunt ervaren dat je weer nieuwe energie krijgt. Stilte is het ritme van de verbinding met de totaliteit van het leven. Element: ether.