Gabrielle Roth heeft haar leven gewijd aan dans, zang, poëzie en theater. Haar langdurige bestudering van deze onderwerpen leidde onder meer tot de ontwikkeling van de vijf ritmes (5Rhythms). De vijf ritmes is een bewegingsmeditatie en vrije dansvorm waarbij een danser door vijf verschillende ritmes beweegt, die samen een golf van beweging of een 'wave' vormen. De vijf ritmes zijn vloeiend, staccato, chaos, lyrisch en stilte. In 1987 richtte Roth in Californië 'The Moving Center' op, een overkoepelende organisatie voor de 5 ritmes met vertakkingen in New York en Europa.

Gabrielle was artistiek leider van haar dans-, theater- en muziekgezelschap de 'Mirrors' en had haar eigen opnamestudio Raven Recording, opgericht samen met haar man, Robert Ansell. Zij heeft 20 albums en drie dvd's geproduceerd. Daarnaast heeft ze drie boeken geschreven, waarvan er twee in het Nederlands vertaald zijn.

Via deze link kom je op de website van 5Rhythms Global

De 5Rhythms wordt momenteel door vele duizenden mensen over de hele wereld beoefend. Hoewel het een ogenschijnlijk eenvoudig proces is, maakt het niettemin diepe en oneindige verkenningen mogelijk, waardoor de danser voorbij zelfopgelegde beperkingen en isolatie wordt verplaatst naar nieuwe diepten van creativiteit en verbinding.

Elk ritme - Flowing, Staccato, Chaos, Lyrical en Stillness - wordt door individuen op een unieke persoonlijke manier geïnterpreteerd, waardoor ze worden geopend voor een nieuw gevoel van vrijheid en mogelijkheden dat zowel verrassend als helend, opwindend en diepgaand herstellend is. Het is in wezen "oefenen voor het rechterbrein".